3 Tips om je focus op God te houden op het podium

Ik ben op het podium zoveel bezig met me druk maken om hoe ik zing. Ga ik dat hoge stukje wel halen? Oei… dat was vals… Straks gebeurt het nog een keer, zou iedereen dat gehoord hebben? 

Afleiding

Wat ik veel hoor in mijn omgeving, van zangleerlingen, maar ook van andere vocals, worshipleaders of muzikanten, is dat veel mensen het lastig vinden om de aandacht op God te houden op het podium. Vaak ben je op het podium veel bezig in je hoofd met het technische aspect van zingen (of muziek maken): de hoge of juist lage stukjes, de tekst, ademhalen.. Maar ook bezig zijn met je houding en uitstraling is populair: hoe sta ik? Is het raar als ik mijn hand zo doe? Wat doet degene naast me?  

Focus op God

Begrijp me niet verkeerd, ik snap het helemaal! Door op een podium te gaan staan geef je jezelf bloot en zingen is iets heel kwetsbaars. Dus logisch dat je dit heel goed wilt doen, niet raar wilt overkomen of vals wilt zingen. Ik heb hier zelf ook lang mee gestruggeld. Want ik wilde het allemaal goed doen, maar ik wist dat het uiteindelijk ging om God. Om mensen te leiden in aanbidding naar Hem. En daar wilde ik dan ook de focus op leggen, dat was mijn verlangen. 

Ondertussen kan ik wel zeggen dat ik hier best mijn draai in heb gevonden. Dat betekent niet dat ik nooit afgeleid ben, zeker niet. Maar wel dat ik een aantal dingen heb gevonden die mij helpen om mijn focus op de goede plek te houden, waardoor dit nu veel vaker en beter lukt. 

Dus bij deze, mijn 3 tips om je focus op God te houden op het podium: 

TIP #1: Oefenen, oefenen, oefenen.

Klinkt misschien een beetje cliché, maar als jij je de setlist echt goed kent, als je precies weet hoe het liedje in elkaar zit, hoe je dat hoge stukje gaat pakken en waar je gaat ademhalen. Als jij heel zeker bent van je zaak omdat je gewoon echt goed hebt geoefend, dan zijn er al heel veel dingen die je niet meer gaan afleiden. 

TIP #2: Ken de liedteksten

We kennen het allemaal wel, die ene keer dat je ineens een black-out had en totaal je tekst kwijtraakte op het podium. Kan gebeuren, maar daar gaan we niet nog een keer voor. Als jij je teksten goed kent, hoef je niet te wachten tot de projectie tech de teksten doorklikt, want je hebt dat scherm helemaal niet nodig. 

Daarbij is het goed om de teksten te kennen, zodat je weet waar dit nummer over gaat en wat er voor jou uitspringt. Laat de tekst je raken. Wat ik tof vind om te doen is om de tekst heel langzaam voor te lezen. Woord voor woord. Zo kun je zoeken naar hoe je dit lied kunt toepassen op jouw leven en wat je wilt overbrengen naar de mensen in de zaal. Als jij deze voorbereiding hebt gehad en weet wat de kracht is van een lied, dan kun je dit delen met de mensen. Daarnaast is er dan ook aan je uitstraling te zien dat je niet zomaar wat zingt, maar dat je het meent.

TIP #3: Loop thuis de dienst helemaal door

Wat ik doe is mijn ipad erbij pakken met de setlist, de spotifylijst aanzetten en soms zelf een microfoon (of iets wat daarop lijkt) in mijn hand houden of neerzetten op een standaard. Vervolgens zing ik de hele dienst door, en ik ga hierbij echt God aanbidden. Hierdoor leer ik de flow kennen van de setlist en kan ik alvast vragen aan God wat Hij wil doen tijdens de dienst. 

God wil namelijk spreken tijdens de dienst, maar Hij wil je ook vooraf al laten zien wat Hij wil gaan doen. Op zo’n moment kan ik ineens geraakt zijn door bepaalde stukken uit een lied, die me normaal niet opvallen, of krijg ik bepaalde woorden, beelden of ideeën die ik al hardop vertel of bid. Hierdoor krijg je al een klein beeld van wat God wil gaan doen en kun je hier tijdens de dienst in meebewegen. 

Als je dit doet, weet je ook hoe je zelf bent als je alleen in je kamer God aanbidt, hoe je beweegt, hoe je staat en wat je zegt. Deze echtheid kun je meenemen op het podium. Je hoeft dan niet meer te kijken naar hoe anderen zich bewegen. 

Deel je tips!

Zo, dat waren mijn tips, ik hoop dat je er iets mee kunt! Heb je nog vragen? Stuur me een berichtje, dat vind ik leuk! Of heb je nog andere tips? Laat ze hieronder achter! 

Veel succes met oefenen!