Stembereik

Hoe hoog en hoe laag kan ik zingen?

Het is super handig om te weten waar jou stembereik ligt. Hoe hoog kun je nu precies zingen en hoe laag? Hieronder gaan we wat handvatten geven zodat jij kan ontdekken hoe je er achter kan komen. En daar meer inzicht in krijgt zodat je daar ook rekening mee kan houden tijdens het zingen. Zorg dat de liedjes die je zingt dan in de juiste toonsoort staan zodat jij (of degene met wie je zingt) er goed bij kan. Of spreek met iemand anders af die bijvoorbeeld samen met jou zingt en een wat hogere stembereik heeft dat zij de hogere liedjes zingt jij de wat lagere of juist andersom. Nu gaan we praktisch aan de slag:

Je kunt dit uitzoeken door op de piano wat noten aan te slaan en mee te zingen op een klank (bijvoorbeeld een ‘OE’ klank). Je kunt hierbij steeds lager en steeds hoger te gaan. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Terwijl je dat doet is het belangrijk dat je let op 2 dingen: ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✅ Is de noot haalbaar? ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Red ik de noot, klinkt hij nog helder of hapert mijn stem als ik de noot zing? ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✅ Is de noot comfortabel om te zingen?⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Dit laatste vergeten we vaak, maar is ook super belangrijk. Als je met oefenen met moeite een noot eruit kunt persen, dan gaat het live als je een lied moet zingen hoogst waarschijnlijk nog moeilijker. Zorg dus dat je laagste en hoogste noot ook comfortabel zijn.

Meer tips nodig? Stuur ons gerust een berichtje!